Groene Gezichten

Groene Gezichten

Groene Gezichten: Jo Willems en Jan van Opstal
.
Door het openstellen van onze tuin kunnen niet alleen wij, maar ook andere mensen genieten en dat geeft ons veel voldoening.
.
Vandaag interview ik Jo Willems van De Heerenhof. Helaas kon zijn partner er niet bij zijn, maar Jo belooft me ook namens hem te spreken. Jo en zijn partner Jan van Opstal toverden hun tuin om in een groene oase. Ik sta voor het huis van het stel en ben verbaasd dat er zich achter deze woning zo veel aan groen verschuilt. Jo ontvangt mij met open armen en met wat lekkers voor bij de koffie. Binnen hebben we gezelschap van een prachtige hond, die ze pas vanaf november in huis hebben. “Hij is een beetje schuw”, zegt Jo. “Dat komt doordat het een straathond was.”
.
Ik luister naar Jo zijn verhaal en kom te weten dat hij opgroeide als boerenzoon in het plaatsje Mheer. De boerderij die zijn ouders toen runden, was nog een echt gemengd boerenbedrijf. Jo hielp thuis ook mee, maar vond dat eigenlijk alleen leuk als hij daar iets mee kon verdienen. Hij verkoos al snel de stad boven het platteland. Hij wilde zijn horizon verbreden en meer van de wereld zien. Na de middelbare school studeerde hij aan de toneelacademie. Daar leerde hij zijn huidige partner Jan kennen. Jans vader was kunstschilder en schilderde veel natuur. Hij nam daarom het gezin vaak mee de natuur in. Deze momenten buiten dienden ter inspiratie, om te genieten en om van de natuur te leren. Door het vele buiten zijn, omringd met planten en insecten, werd de basis gelegd voor de natuur. Toch koos Jan voor een andere kunstvorm namelijk toneel en dans. Ook zocht hij net zoals Jo meer de stad op dan de natuur.
.
Momenteel werkt Jan als beweegdocent aan de toneelacademie. En Jo is dramadocent op de Pabo. Naast deze werkzaamheden runnen ze samen De Heerenhof. Naast de tuin, die veel werk met zich meebrengt, zijn ze beiden inmiddels omgeschoold tot tuinarchitect. Ze werken samen aan mooie projecten in binnen- en buitenland en genieten hiervan. Het was allemaal niet gepland. Het is op hun pad gekomen en ze hebben het avontuur aangepakt.
.
Jo vertelt dat hij hiervoor op Sint Pieter woonde. Het was een huurhuisje met een klein postzegel tuintje. Het stel woonde toen nog niet samen, maar de momenten waarop Jan langs kwam, genoten ze enorm van dit kleine stukje groen. Jo wist dat hij hier niet lang kon blijven wonen, daarom was hij opzoek naar iets nieuws. Een hulpmoeder van de school waar hij destijds kinderen les gaf, vertelde over een huurwoning in Heer die vrij stond. Eigenlijk vond Jo het idee om in Heer te wonen een beetje suf, maar hij ging toch kijken. Het huis was ruim en had achter de woning een tuin van ongeveer 1.800 vierkante meter. Het sprak hem aan en hij besloot hier te gaan wonen. Drie jaar later overleed de eigenaar waardoor Jo en Jan, die inmiddels samenwoonden, de kans kregen het huis met grond te kopen. “Zonder hulp van derden was dit ons niet gelukt”, vertelt Jo.
.
Ze begonnen vol goede moed aan dit groene avontuur en nog steeds genieten ze ervan. Blanco begonnen ze met het schetsen van de tuin en vroegen daar waar nodig om advies. Hun kennis hebben ze voornamelijk opgedaan door het bezichtigen van vele tuinen in binnen- en buitenland, het volgen van een opleiding en door zelf dingen uit te proberen. Nooit hadden ze gedacht dat de grote moestuin met oude fruitbomen en wat ganzen zich zo zou ontwikkelen tot wat het nu is. Jo: “Door het openstellen van onze tuin kunnen niet alleen wij, maar ook andere mensen genieten en dat geeft ons veel voldoening.” Ieder jaar plannen ze een dag waarbij buurtbewoners welkom zijn in de tuin. Dit zijn leuke sociale momenten.
.
Aangrenzend aan hun tuin bevindt zich de Kloostertuin Opveld. Deze tuin was voor lange tijd verwaarloosd. Het stel en diverse andere partijen hebben zich ingezet deze tuin nieuw leven in te blazen. Nu brengt de tuin mensen, natuur en cultuur bij elkaar. Een schets en omschrijving van de tuin kun je hier vinden.
.
Inmiddels hebben ze nog eens 1.200 vierkante meter grond gekocht en hebben ze hun droomhuis laten bouwen. Het is een hypermodern huis gemaakt van glas. Vanuit hun woning hebben ze vrij zicht over de tuin. Het stel heeft nog vele ambities. Zo willen ze graag een tuinfestival organiseren met lokale artiesten en producten en willen ze diverse workshops realiseren in de tuin met thema’s zoals yoga, koken, schilderen, poëzie, je eigen tuin ontwerpen en bijvoorbeeld theater. Ook willen ze een documentaire maken voor L1 over de gerealiseerde tuinontwerpen in Limburg.
.
Als je van plan bent om De Heerenhof te bezoeken dan kun je twee hele verschillende tuinen bewonderen. De oude tuin is de tuin waar het stel mee startte. Hun theaterachtergrond stond aan de basis van dit ontwerp. Ze bouwden groene decors die door hun uitgesproken vormen en kleuren ieder tuindeel een ander karakter gaven. Tussen de coulissen van hagen, leibomen en fruitbomen staan elk tuinseizoen weer andere juweeltjes centraal. Achter de nostalgische kippenweide bevindt zich een smeedijzeren hek naar “Het Groene Theater”. Hier is er ruimte voor het spelen van toneel en vieren ze elk jaar de Zonnewende. De nieuwe tuin is strak en minimalistisch, maar tegelijkertijd met een neiging naar opera in zijn groteske vormgeving. Hier loopt één gracieuze witte pauw rond. Ook vind je in deze tuin bloemen, maar ze beperken zich tot een witte kleur.
.
Op dit moment is de tuin nog in rust maar als alles weer in bloei staat, is het zeker de moeite waard om deze tuin te bezoeken. Dit kun je prima combineren met een wandelingetje in Kloostertuin Opveld.
.
Lees het nieuwsartikel op www.groen-maastricht.com
.
groene gezichtenTranslate »
WhatsApp!
Call Now Button